Sivuillani on kaksi eri mittaista biografiaa, joista voin muokata sopivat versiot kulloiseenkin käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Lyhyt biografia

Sirja Nironen on monipuolinen sellisti, joka viihtyy sekä solistina että erilaisissa yhtyeissä. Hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Oulu ´Sinfonian ja Hampurin sinfonikkojen solistina, sekä Turun filharmonisen orkesterin, Ruotsin kamariorkesterin ja Trondheimin sinfonia- ja oopperaorkesterin soolosellistinä. Nironen on kantaesittänyt useita teoksia, kuten Matilda Seppälän, Elisar Riddelinin ja Sauli Zinovjevin sellokonsertot. Vuodesta 2023 Kulttuuriyhdistys Äänisessä vaikuttanut Nironen toimii vuoden 2025 Kaivos-festivaalin taiteellisena suunnittelijana yhdessä tanssija-koreografi Katariina Vähäkallion ja elokuvaohjaaja Niko Väistön kanssa.

Musiikin parissa Nironen viihtyy myös vapaa-ajallaan. Hänen suosikkejaan ovat islantilaisen Ólafur Arnaldsin, saksalaisen klassista ja elektronista musiikkia yhdistävän Nils Frahmin ja kanadalaisen Mike Miloshin Rhye-projektin tuotanto. Nirosen elämästä maistuvaa tekevät myös ooppera(n montussa soittaminen), kuntosali, sauna, avanto, improvisointi, vintage, tummapaahtoinen kahvi ja tulinen ruoka. Samaan listaan mahtuvat Nirosen mukaan myös mauton huumori ja sopivan nuhteelliset ihmiset.

                                                  Päivitetty 8.10.2024

Biografia 

Sirja Nironen on monipuolinen sellisti, joka viihtyy niin solistina kuin moninaisissa yhtyeissäHän on Versoi Ensemblen ja ÄÄNI-kollektiivin jäsen, ja on esiintynyt mm. Turun filharmonisen orkesterin, Ruotsin kamariorkesterin ja Trondheimin sinfonia- ja oopperaorkesterin soolosellistinä. Vuodesta 2023 Kulttuuriyhdistys Äänisessä vaikuttanut Nironen toimii vuoden 2025 Kaivos-festivaalin taiteellisena suunnittelijana yhdessä tanssija-koreografi Katariina Vähäkallion ja elokuvaohjaaja Niko Väistön kanssa.

Nironen on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin, Hampurin Sinfonikkojen, Turun filharmonisen orkesterin, Oulu Sinfonian, Joensuun kaupunginorkesterin, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Orchestra OIDA Arezzon, Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Kronenchor Friedrichstadt Berlinin, Caprico Orchestran ja Sinfoniaorkesteri Vivon solistina. Hänen lukuisiin kantaesittämiinsä teoksiin kuuluvat mm. Seppälän, Riddelinin ja Zinovjevin sellokonsertot.

Nirosta on kuultu mm. Helsingin juhlaviikoilla, Musical Chairs -festivaalilla Montrealissa, Santa Fé:n kamarimusiikkijuhlilla, Amsterdam Cello Biennalessa, Tampere Biennalessa, Meidän Festivaalilla, Avanti!:n Suvisoitossa, Naantalin musiikkijuhlilla, Korsholman musiikkijuhlilla, Sysmän Suvisoitossa, Kaivos-festivaalilla ja Unerhörte Musik Festival Berlinissä. Hänet on palkittu Turun sellokilpailussa (3. palkinto ja Yleisradion erikoispalkinto, 2018), Rooman Grand Prize Virtuoso -kilpailussa (1. palkinto, 2017) ja kansallisissa kamarimusiikkikilpailuissa (Erkki Melartin-kilpailu 2007, 2. palkinto, Juvenalia-kilpailu 2006, jaettu 1. palkinto). Nironen toimi Tampere Filharmonian varaäänenjohtajana 2020-2024, ja on keikkaillut ja tehnyt sijaisuuksia useissa orkestereissa.

Nironen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta ja musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Hän on opiskellut Taru Aarnion, Hannu Kiiskin, Arto Noraksen, Frans Helmersonin ja Martti Rousin johdolla, ja on osallistunut mm. Lynn Harrellin, Natalia Gutmanin ja Jean-Guihen Queyrasin mestarikursseille.

Nirosella on merkittävä osuus mm. vuoden 2023 Teosto-palkinnon voittaneella Mikko Sarvanne Garden - Heräämisen valkea myrsky -albumilla (Eclipse Music, 2022) ja levyillä Avanti! - Lotta Wennäkoski ZENG (Alba Records, 2023), Restart - Finnish Game Music Revised (Game Music Collective, 2023), Lucy Abrams-Husso - Duel (Siba Records, 2022), Uuno Klamin kamarimusiikkia (Alba Records, 2020), Double Identity - Simon Kanzler (WhyPlayJazz, 2016), Quartphonic EPK - Elena Mindru Third Stream Project (EM Records, 2016) ja Vita Brevis, Ars Longa (2012, Naantalin musiikkijuhlat). Keväällä 2019 Nironen ja Naoko Ichihashi nauhoittivat YLE:lle Skrjabinin, Sostakovitsin ja Tsaikovskin musiikkia.

Nirosta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö, Pro Musica, Alfred Kordelinin säätiö, Wegelius-säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, sekä lukuisat yksityiset tukijat.

päivitetty 9.10.2024